ИНТЕРВЮ С ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВ - ОБЩНОСТЕН ОРГАНИЗАТОР И СОБСТВЕНИК НА НОВИНАРСКИЯ ПОРТАЛ NBOX

публикувано на :

Владислав Петков е консултант и обучител,  собственик на новинарския портал NBOX. На 24 и 25 юни Владислав Петков се включи в семинар „Общностно организиране“, който НАРУ проведе в Ресурсен център – София – град.

- Г-н Петков, защо приехте да участвате в семинар по общностно организиране ?

- Приех да участвам в този семинар, защото смятам, че не са много събитията насочени към общностно организиране. Това е тема, от която много се интересувам и не бих пропуснал възможност да се включа в подобно събитие. Оценявам усилията, коиято НАРУ полага в тази област и в начина, по който вие работите за развитието на общностното организиране  в България.

- Какво за вас е работа в общността ?

- За мен работата в общността  означава много неща и не е задължително да са хубави - тя може да помага, но може и да пречи. Организирането на общности обикновено го приемам като качествена работа, като нещо, което имаме нужда да правим все повече. Има какво да се работи в тази насока. Работата в общността е нещо нужно. Общностите трябва да бъдат подпомагани, но и овластявани. Това касае както географските, така и социалните общности, особено тези, които по една или друга причина са изключени от някакви процеси.

- Както знаете, в Европа и Америка застъпничеството е доста добре развито като средство за успешно въздействие върху политиките. Смятате ли, че в България има поле за развитие на общностните организатори ?

- Всички, които сме се сблъсквали с организирането на общности и особено с начина, по който това се прави в САЩ, като че имаме някаква съпротива и си казваме „Това може да стане  в САЩ, но няма как да стане в България“. Първата реакция винаги е на съпротива. Не смятам обаче, че общностното организиране у нас трябва да бъде по модела, който е в Щатите. Все пак нашия регион има своите културни и социални специфики. Като подход трябва да има усилия в тази насока, защото  е важно да овластяваме общностите, а не само да работим с тях.

- Какво ще пожелаете на членовете на НАРУ ?

- Ще пожелая да бъдете неуморни, да не се предавате пред песизима и проблема с реформата във вашия сектор. Да се радвате на това, което сте постигнали в момента, включително и успехите ви в общностното организиране. Да имате мотивация да продължавате да работите за пълноценното включване на децата с увреждания, както и за признаването на вашата работа.

НОВИНИ

Кръстев:Детската агресия не е проблем само на училището,а и на

Александър Кръстев е доктор по психология. Работи като консултант и обучител на

НАРУ ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ СПОРТ

Национална асоциация на ресурсните учители организира информационен семинар на

ОБЯВИ И КАРИЕРИ

Логопедични, арт-терапевтични и ресурсни занимания с Паула :)

публикувана от Паула на 04.07.2016

Здравейте :) Предлагам следните услуги: /Снемане на логопедичен статус/ Логопедичният статус под формата на чек лист се...

Актуални обучения, които предлагаме

Разгледай обученията