ИНТЕРВЮ С ИЛИЯНА КИРКОВА - НЕЗРЯЩ РЕСУРСЕН УЧИТЕЛ ОТ ВРАЦА

публикувано на :

- Здравей! Би ли се представила? Как се казваш, от къде си и с какво се занимаваш ?

- Казвам се Илияна  Киркова, живея в град Враца. Вече седма година работя като учител на деца с нарушено зрение в Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование. От 6 месеца съм председател на териториалната организация към съюза на слепите в България в гр. Враца.

- Ти беше в Арад, Румъния,  по проект „Еразъм за хора със зрителни затруднения“. Защо се включи в този проект ?

За да участвам в проекта бях поканена от моята преподавателка в университета д-р Стоилова на фокус групата. Също Калинка Христова сегашният председател на НАРУ ме насърчи да взема участие. От друга страна смятам, че като незрящ преподавател на деца и възрастни с нарушено зрение има с какво да допринеса за другите и за самата мен.

- Какви са впечатленията ти от времето, прекарано в Румъния? Научи ли нещо ново ?

- Видях ентусиазирани хора, които имаха желанието да “обуят” моите обувки и да са готови да се научат как да отидат да научат и други. Научих, че бариерите се събарят двустранно. Тъй като вписването в реалната среда на живота се видоизменя и не винаги тя е преодолима от незрящия, но е предизвикателство същият да има стимулите и нагласата да се приспособява към средата, която не винаги и непременно трябва да е супер специална. Извлякох много ценен урок за себе си – бъди смел и не се изолирай.

- Би ли се включила в други инициативи на Национална асоциация на ресурсните учители ?

С най-голямо удоволствие бих се включила, защото съм уверена, че мога да дам от своя житейски и професионален опит през очите на невиждаща, но реално вписваща се в обществото.

Какво ще пожелаеш на всички членове на НАРУ ?

Успех в разработването на собствени проекти като домакин. Пожелавам професионализмът да докаже отново, че новите образователни промени само могат да поставят нови предизвикателства за развитие в посоката на включващото обучение.

 

НОВИНИ

Кръстев:Детската агресия не е проблем само на училището,а и на

Александър Кръстев е доктор по психология. Работи като консултант и обучител на

НАРУ ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ СПОРТ

Национална асоциация на ресурсните учители организира информационен семинар на

ОБЯВИ И КАРИЕРИ

Логопедични, арт-терапевтични и ресурсни занимания с Паула :)

публикувана от Паула на 04.07.2016

Здравейте :) Предлагам следните услуги: /Снемане на логопедичен статус/ Логопедичният статус под формата на чек лист се...

Актуални обучения, които предлагаме

Разгледай обученията