ИНТЕРВЮ С АМЕРИКАНСКИЯ ЕКСПЕРТ ИЛЕЙН СТРАДЪРС

публикувано на :

Интервю с д-р Илейн Страдърс - американски антрополог и експерт в сферата на ерготерапията и училищното приобщаване на ученици със специални потребности. Д-р Страдърс се включи в Школата за училищно приобщаване на НАРУ, която се проведе в Поморие от 20 до 24 юли.

- Илейн, ти си била в България много пъти. Какво те доведе отново тук ? 

- От 2011 г., когато получих стипендия от Фулбрайт, за да преподавам ерготерапия в университета в Русе, съм идвала в България няколко пъти. Продължавам да идвам в България, за да споделям опита си като ерготерапевт, работещ с деца с увреждания в САЩ. Наистина много родители и специалисти се интересуват от техниките в моята професия, както и от системата която използваме в Щатите за приобщаване на децата с увреждания в училище и в общността. Освен това харесвам страната, историята, културата и децата на България и е прекрасно да се срещам с колеги и приятели и да се наслаждавам на красотата на България.

- Като специалист, какво е мнението ти за българската система за ресурсно подпомагане ? 

- Смятам, че системата на ресурсно подпомагане в България се разраства бързо. Много нови подобрения и идеи влизат в употреба. Всеки път, когато дойда в България, намирам по-добри практики, повече обучени специалисти, а ефектите от ресурсното подпомагане са достигнали нови деца и семейства. Това показва, че отдадеността на хората и специалистите има положителен ефект из цялата страна.

- Ти беше лектор в Школата за училищно приобщаване на НАРУ, която се проведе преди няколко седмици. Какво е впечатлението ти от нашите колеги - ресурсни специалисти ?

- Учителите, с които се запознах бяха много интелигентни и отдадени на работата си. Срещнах се с учители, които са жадни знания, които да им помогнат да подобрят образованието и приобщаването на децата с увреждания в България. За щастие НАРУ има много добро ръководство, което предоставя възможности за обучение на учителите. Учителите са ентусиазирани и щастливи, че ще могат да споделя нови знания и стратегии в своите региони.

 - Ние знаем, че ти си уважаван експерт и професионалист в САЩ. Разкажи ни за работата си там, с какво се занимаваш сега ?      

- Благодаря. Имам наистина дълга професионална биография. Притежавала съм клиника за терапия на деца, била съм университетски преподавател както по ерготерапия, така и по антропология, и съм работела с деца с увреждания в различни ситуации. Понастоящем съм част от голям мултидисциплинарен екип към държавните училища в Ню Мексико. Работя заедно с други терапевти и педагози по изготвянето на индивидуални образователни планове за деца с увреждания. В зависимост от състоянието им децата имат специфични индивидуални потребности.  Понякога се нуждаят от терапия или специални помощни средства, а друг път класната стая трябва да се адаптира към техните нужди. Аз помагам на екипа да взема подобни решения и да прави необходимите промени, за да може детето да успее в училище.

- Какво ще пожелаеш на нашите членове ?

- Искам да благодаря на екипа на НАРУ за това, че ме поканиха и за това, че ми задаваха толкова много въпроси. Много би ми се искало да посетя членовете на НАРУ в отделните Регионални центрове, за да мога, с опита си и идеите си, да им помогна да решат проблемите, които срещат. Освен това бих искала да им пожелая да бъдат щастливи и ентусиазирани в работата си. Работа на членовете на НАРУ е изключително важна за бъдещето на всяко отделно дете, но и за бъдещето на България! Работата на всеки един от Вас е изключително важна и съм благодарна, че съм част от това начинание! Благодаря Ви!

НОВИНИ

Кръстев:Детската агресия не е проблем само на училището,а и на

Александър Кръстев е доктор по психология. Работи като консултант и обучител на

НАРУ ОРГАНИЗИРА СЕМИНАР ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ СПОРТ

Национална асоциация на ресурсните учители организира информационен семинар на

ОБЯВИ И КАРИЕРИ

Логопедични, арт-терапевтични и ресурсни занимания с Паула :)

публикувана от Паула на 04.07.2016

Здравейте :) Предлагам следните услуги: /Снемане на логопедичен статус/ Логопедичният статус под формата на чек лист се...

Актуални обучения, които предлагаме

Разгледай обученията